Het bestuur:
JAN-WILLEM TELLEGEN
Voorzitter
Mijn naam is Jan Willem Tellegen, zestiger en met veel plezier voorzitter van de Stichting Dorpsbelangen Schardam. Onze eigen Dorpsraad. Wij vonden ons huis naast de sluis in Schardam tijdens een fietstocht, nu zeventien jaar geleden. We genieten al die jaren al van de prachtige omgeving en tegelijkertijd van de nabijheid van Amsterdam, waar we altijd gewoond hebben. Het huis is inmiddels geheel verbouwd en ik ben jaren geleden gestopt met mijn werk als public affairs adviseur. Ik heb nu meer tijd om me in te zetten voor het dorp, zoals ik mij de afgelopen jaren al heb ingezet voor de realisatie van het glasvezelnetwerk in de Zeevang. Er is nog genoeg te doen. Natuur, verkeer, de energietransitie, de nieuwe omgevingswet. Laten we samen aan de slag gaan!
MARGA KUPERUS
Secretaris
In 2019 kochten Eric en ik de oude, nogal verwaarloosde stolp op Schardam nummer 17. Een mooi project voor ons twee – aannemer en verandermanager – om na ons pensioen af te kicken van het werkzame leven. Om na 45 jaar Amsterdam te verlaten was wel even wennen. Maar de natuur, de vogels, de ruimte en de uitdaging volledig energieneutraal te gaan wonen in Schardam, wogen daar ruimschoots tegenop. Ik vind het erg leuk om me in de Dorpsraad in te zetten voor de belangen van de bewoners, juist omdat die zo divers zijn en soms ook tegenstrijdig. Daarnaast ben ik actief met allerhande vrijwilligerswerk, tekenen en sporten.
ALFONS JANSEN
Algemeen bestuurslid
In 2019 ben ik samen met mijn vrouw Wendy en hond Bink in Schardam terecht gekomen. Niet eens zo bewust voor gekozen, maar bij toeval beland. Hoewel? Toeval bestaat niet.
We zijn beiden zelfstandig ondernemers in de grafische- en communicatiebranche en wonen met veel plezier op nummer 18. Dat was het eerste jaar wel anders, we moesten behoorlijk wennen. Maar na een gure winterperiode begonnen we in het voorjaar beter te begrijpen waarom we hier beland zijn. We genieten nu van de rust en de ruimte, maar zijn toch overal dichtbij werk en voorzieningen. Het grootste nadeel van buiten wonen is alleen wel het gemak waarmee alles waarom je juist buiten bent gaan wonen verpest kan worden.
Ook wij willen graag het karakter van ons dorp en de omgeving zoveel mogelijk behouden. En om me daarvoor in te zetten heb ik me aangesloten bij de Dorpsraad.
CAS ZECHNER
Algemeen bestuurslid
Mijn naam is Cas Zechner. Ik kom uit Amsterdam en in 1959 ben ik samen met mijn ouders komen wonen in het café in Warder. Vandaaruit bezocht ik regelmatig Schardam, waar ik in 1969 samen met mijn vrouw ben komen wonen. Sindsdien heb ik mij altijd ingezet voor Schardam en zijn omgeving. In 1978 heeft een aantal bewoners, onder wie Hans Mantje en Eli van Putten, een bewonerscomité opgericht om te voorkomen dat er in de Schardammerkoog een bungalowpark zou worden aangelegd. Ik heb mij al die jaren voor dat comité ingezet en nu voor de Dorpsraad.
cas@dorpsraadschardam.nlKASPER ABCOUWER
Penningmeester
Sinds eind 2015 woon ik samen met Roos en onze drie kinderen in Schardam. Vanuit een bovenwoning in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, met een balkon van anderhalve vierkante meter, kwamen we hier in een oase van ruimte. We wonen in de oude bakkerij (1880) van het dorp, een huis waar we meteen voor vielen. De eerste vijf jaar hebben we de bakkerij opgeknapt, of eigenlijk opnieuw opgebouwd, met duurzame, ecologische materialen en met een toekomstbestendige infrastructuur voor energie. Het lijkt alsof er in een klein dorp als Schardam niet zoveel gebeurt. Toch is er met de dijk, de natuur, het verkeer, de energietransitie en de sociale samenhang veel om voor te strijden. En dat doe ik graag in de dorpsraad, vanuit mijn belang als dorpeling met kinderen en vanuit mijn expertise als fysisch geograaf.
kasper@dorpsraadschardam.nlMissie en Visie
De Stichting Dorpsbelangen Schardam is opgericht met als doel de collectieve belangen van Schardam en zijn inwoners te behartigen. Belangrijk vinden wij daarbij het behoud van de eigenheid van Schardam en het bevorderen van het prettige leefklimaat. We spelen een coördinerende rol in vraagstukken die het dorp en zijn inwoners aangaan en we zoeken in overleg met alle betrokken partijen naar oplossingen. Als officiële dorpsraad van de gemeente Edam-Volendam geven we gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente en andere voor Schardam relevante instellingen, zoals het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).
Wat wij onder meer doen:
- het volgen van omgevingsontwikkelingen en participeren in activiteiten en projecten op het gebied van natuur, toerisme, verkeer, waterbeheer, dijkversterking en meer.
- het uitdragen van onze visie, het onderhouden van contacten en het organiseren van werkbezoeken met en voor relevante organisaties, zoals de gemeente, het Hoogheemraadschap (HHNK), Staatsbosbeheer en andere grondeigenaren, de provincie Noord-Holland en natuurorganisaties.
- het informeren van de inwoners van Schardam en het openbaar maken van onze activiteiten.
- het realiseren van draagvlak voor onze activiteiten door middel van onder meer bijeenkomsten en een jaarvergadering.
- het organiseren van activiteiten die de cohesie en samenwerking in het dorp bevorderen.
- samen te werken met andere dorpsraden om gemeenschappelijke belangen te behartigen.
Gemeenschappelijk dorpsradenoverleg
In het gemeenschappelijk dorpsradenoverleg (GDO) komen dorpen en gemeente op regelmatige basis bijeen om te spreken over actuele zaken. Deelnemende dorpen in onze directe omgeving zijn Kwadijk, Middelie, Beets, Oosthuizen, Warder, Hobrede en Schardam. De gemeente wil graag weten wat er onder de bewoners in de buitengebieden leeft. En de dorpen willen van de gemeente graag weten wat de beleidsplannen zijn. Er is een voortdurende actielijst waarin uiteenlopende onderwerpen worden benoemd die gezamenlijk moeten worden aangepakt en opgelost. Denk bijvoorbeeld aan de omgevingsvisie, verkeersveiligheid en de energietransitie.
Het GDO is medio 2003 opgericht en heeft tot doel regelmatig (een maal per drie maanden) overleg te plegen met de gemeente. Per 1 januari 2016 zijn de Gemeente Edam/Volendam en Zeevang een fusie aangegaan, waardoor het GDO is uitgebreid met de bewonersraad “De Oude kom” (Volendam) en bewonersraad Purmer (Purmerend). Later heeft zich nog de bewonersraad Oud Edam aangesloten.
Jaarvergadering 2023
Op 16 september jl. vond in de kantine van camping De Eenhoorn de eerste Jaarvergadering van de Dorpsraad Schardam plaats. Met bijna 30 Schardammers keken we terug op de periode vanaf de oprichting tot de zomer van 2023. En natuurlijk keken we vooruit. Er liggen immers nog een heel aantal zaken die aandacht vragen. In groepjes bespraken we wat er te doen is op het gebied van verkeer, natuur en energie(transitie). Ook was er gelegenheid totaal andere punten te agenderen.
Het was een leuke en constructieve bijeenkomst in een zeer positieve sfeer.
Hier vindt u het uitgebreide Verslag van de Jaarvergadering en het 1e Jaarverslag van de Stichting Dorpsbelangen Schardam (nov. 2021 – aug. 2023).