Dijkverzwaring

Dijkverzwaring-schardam
De Alliantie Markermeerdijken versterkt momenteel de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Het stuk dijk dat door Schardam loopt, kan blijven zoals het is. Toch heeft de dijkversterking ook op ons dorp grote impact. De Dorpsraad Schardam kijkt en denkt mee in deze ontwikkelingen. Klik hier voor de meest recente ontwikkelingen

Achtergrond

In 2006 keurde het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het grootste deel van de 33 kilometer lange dijk tussen Hoorn en Amsterdam af. De dijk voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en moet worden versterkt.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat verantwoordelijk is voor het behoud en onderhoud van de dijk, voert de dijkversterking uit met een groot aantal bedrijven, verenigd in de Alliantie Markermeerdijken. Zij kregen in 2006 de opdracht dat de dijkversterking in 2021 op orde moest zijn.

In Schardam hoeft de dijk niet te worden aangepast. Het voorland is hier breed genoeg om het water op te nemen. Toch heeft de dijkversterking ook voor ons dorp grote impact – zie ook de dossiers over verkeer en de kogen.

De dijk is aangewezen als provinciaal cultuurhistorisch monument. Om te waarborgen dat de versterkte dijk past in de bijzondere omgeving, is het Kader Ruimtelijke Kwaliteit opgesteld. Daarin staat beschreven hoe de kwaliteit van het gebied (historie, natuur en ecologische structuur) kan worden behouden en tegelijkertijd zogenaamde ‘meekoppelkansen’ kunnen worden benut. Dit zijn projecten die tegelijkertijd met de dijkverzwaring kunnen worden uitgevoerd, waardoor er maar één keer overlast is en de aanleg goedkoper is. Voor Schardam zijn twee van deze projecten van belang.

Rondom Schardam

Ten eerste is er de aanleg van doorlopende fiets- en wandelroutes langs de hele kust, zie afbeelding hieronder. De huidige weg in Schardam, inclusief fietsverbinding, blijft gehandhaafd. Op de kruin van de dijk komt een wandelverbinding te liggen. Bij Schardam is de fietsroute deels buitendijks door de Oosterkoog gepland. De dorpsraad is van mening dat dit naast verstoring van de natuur ook een gevaarlijke verkeerssituatie creëert. Om het uitstromingskanaal van gemaal C. Mantel wordt een wandelpad aangelegd inclusief een passage over het water.

Ten tweede doorkruist de dijk verschillende kogen (natuurgebied) rondom Schardam, zie onderstaand kaartje. De kogen vormen een belangrijk onderdeel van de ecologische structuur van de regio. De betrokken partijen erkennen het belang van het behoud en de versterking van de natuur in de kogen. In een klankbordgroep onder leiding van de provincie denkt de dorpsraad mee over gewenste ontwikkelingen, zie dossier kogen.

Updates

 

Fiets- Wandelverbinding versterking Markermeerdijken

Terug naar Rondom Schardam
Overzicht verschillende delen fiets- en wandelverbindingen
Overzicht Kogen nabij Schardam